петак, 22. јул 2011.

Art tura - Izložba pod vedrim nebom


Zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja, kompanija Hjulit-Pakard i Telenor i Gradske opštine Stari grad realizovan je, pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, projekat Art Tura. Knez Mihailova i okolne ulice će od 04. jula do 30. septembra prerasti u galeriju pod vedrim nebom, a na gradskim fasadama prolaznici će moći da pogledaju reprodukcije umetničkih dela koje se na prvi pogled ne razlikuju od originala. Nakon uspešne realizacije projekta u Londonu i Moskvi, beogradska Art Tura je realizovana, kao deo strateške saradnje Hjulit-Pakarda sa najznačajnijm svetskim muzejim, sa željom da se uz pomoć novih medija i tehnologije umetnost približi svim ljubiteljima i poštovaocima. 
Milena Pavlovic Barili, Autoportret
Više od 30 remek dela iz zbirki Narodnog muzeja, koja već duže vreme nisu dostupna široj javnosti, započeće Art Turom novi život na beogradskim fasadama.
Tokom naredna tri meseca zainteresovani građani biće u prilici da uživaju u delima Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa ili Pabla Pikasa kao i remek delima domaćih autora od kojih izdvajamo dela Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Barili.
Konstantin Danil, Portret umetnikove supruge
Korišćenjem najsavremenije tehnologije u oblasti  štampe velikih formata omogućeno je verno reprodukovanje remek dela velikih umetnika koji će iz galerija i muzeja zakoračiti u gradski pejzaž. Profesionalni širokoformatni štampači kompanije Hjulit-Pakard namenjeni su štampi visokog kvaliteta i omogućavaju bogat kolorit. Zahvaljujući najnovijim štamparskim tehnologijama moguće je dobiti reprodukciju indentičnu originalu koja je otporna na vremenske uslove i štetne uticaje okoline.
Kako bi zainteresovanima omogućili da se putem različitih medije bliže upoznaju sa izloženim remek-delima kompanija Telenor je razvila dodatne servise. Više o izloženim delima pesetioci galerije pod vedrim nebom će moći da saznaju slanjem sms poruke na broj 9840 ili uz pomoć audio vođenja koje počinje, od slike Tahićanka, pozivom na broj 063 9840.
Anri Tuluz Lotrek, Zenski portret
Više informacija o Art Turi i izloženim delima pesetioci mogu pronaći na adresi www.arttura.rs.
Kako se Narodni muzej već dugi niz godina nalazi u procesu rekonstrukcije, Art Turu realizujemo sa željom da se poštovaocima umetnosti pruži mogućnost novog, drugačijeg susreta sa umetničkim blagom iz riznica Narodnog muzeja. Reprodukcije koje izložene na gradskim fasadama neke će prolaznike podsetiti na brojne izložbe i posete Narodnom muzeju, druge će inspirisati na prisnije upoznavanje sa aktuelnm muzejskim postavkama, dok će najmlađe generacije prvi put upoznati sa delom neprocenjive kulturne baštine.
Tokom trajanja Art Ture u Narodnom muzeju će svi zainteresovani moći da kupe reprodukcije izloženih remek-dela.

Нема коментара:

Постави коментар