недеља, 17. април 2011.

Annie Leibovitz – Life through a lens

Fotografi danas uglavnom nisu poznati siroj javnosti i to je obicno iz dva razloga: ili se njihov rad smatra smecem, kao sto je to slucaj sa paparaci fotografima, ili je njihov rad uglavnom dostupan intelektualnim krugovima. Jedna zena je, medjutim, uspela da u svojim fotografijama objedini umetnicku vrednost sa komercijalnim uspehom.

Eni Libovic je rodjenau Vaterburiju, saveznoj drzavi Konetikat davne 1949. godine. Njeni preci su u Ameriku emigrirali iz Rumunije, odakle i potice njeno prezime. Kako je njen otac bio potpukovnik americkog vazduhoplovstva, njena osmoclana porodica stalno se selila. Tokom Vijetnamskog rata, njen otac bio je stacioniran na Filipinima i tu je  mlada Eni napravila svoje prve fotografije. Bice to pocetak zivotne ljubavi prema fotoaparatu. Konacnu odluku da fotografija bude njen poziv takodje je inspirisala jos jedna egzoticna zemlja. Nakon druge godine studija na Umetnickoj akademiji u San Francisku Eni je sa svojom majkom putovala po Japanu gde je shvatila pravu lepotu zamrznute slike. Odmah po povratku u Ameriku Eni pocinje da pohadja vecernje casove fotografije i pocinje da razvija svoj stil i licni potpis.

Sedamdesetih godina Eni dobija posao u magazinu Rolling Stones, gde ce raditi sledecih deset godina. Ovaj period u njenom stvaralastvu je jako bitan jer je shvatila da joj rad za magazin dozvoljava da se kroz fotografiju bavi licnim stvarima koje su njoj bitne.

8. decembra 1980. godine Lebovic je zakazala snimanje sa Dzonom Lenonom i ne sumnjajuci da ce taj dan biti prekretnica u njenoj karijeri. Rolling Stone je ocekivao da Libovic slika samo Lenona i ta slika bi bila na naslovnoj strani sledeceg broja magazina. Medjutim, Lenon je insistirao da na naslovnoj strani pored njega bude i Joko Ono. S obzirom na to da je Eni obozavala sliku sa omota albuma Double Fantasy. pokusala je da napravi rimejk te fotografije na kojoj su prikazani Dzon Lenon i Joko Ono kako se ljube.



Evo kako se Libovic seca ovog snimanja:
"What is interesting is she said she'd take her top off and I said, 'Leave everything on' — not really preconceiving the picture at all. Then he curled up next to her and it was very, very strong. You couldn't help but feel that she was cold and he looked like he was clinging on to her. I think it was amazing to look at the first Polaroid and they were both very excited. John said, 'You've captured our relationship exactly. Promise me it'll be on the cover.' I looked him in the eye and we shook on it."
Samo pet sati kasnije, Dzon Lenon ce biti upucan od strane Marka Capmana, a portret koji je snimila Eni Libovic postace legendarna fotografija.

Jos jedna poznata fotografija zbog koje je sira javnost cula za ime Eni Libovic jeste "Bloody bicycle" koju je Eni snimila u Sarajevu 1993. godine i prikazuje bicikl na kome je bio pogodjen decak od strane snajperiste:

Medjutim, Eni je najpoznatija kao fotograf portreta. Tokom svoje duge karijere slikala je puno kako poznatih tako i licnosti iz privatnog zivota. Evo nekih meni omiljenih fotografija:
Meryl Streep
Johnny Depp i Kate Moss
Whoopi Goldberg
Angelina Jolie

Queen Elizabeth II
Kate Moss



Medjutim, ono za sta se ime Eni Libovic najcesce vezuje jeste svakako njena saradnja sa Diznijem. Skoro da ne postoji osoba koja nije videla bar jednu sliku iz njene serije fotografija pod nazivom “Disney Dream Portrait Series".Slike prikazuju mnoge poznate licnosti u ulozi najrazlicitijih Diznijevih junaka, a slikane su u okviru Diznijeve kampanje "Godina hiljadu snova". Evo nekih meni omiljenih...















Нема коментара:

Постави коментар