субота, 12. март 2011.

Spring is around the corner!

"Supermarket Concept Store"-u su 10. i 11. marta odrzane dve Lomography radionice. Cilj radionice bio je da okupi ljude zainteresovane za fotografiju, tj. lomografiju. Iskreno, ja sam prvi put cuo za ovaj izraz bas na samoj radionici na koju sam otisao bez apsolutno ikakvog predznanja. Evo sta sajt "Supermarketa" nudi kao objasnjenje ovog pojma:
Ranih ‘90ih godina nekolicina bečkih studenata putovali su u Prag I otkrili su malu zagonetnu rusku kameru zvanu Lomo Kompakt Automat. Odmah su započeli novi stil umetničke eksperimentalne fotografije, amaterski fotografišući unaokolo bez ikakvih pravila. Ono što je na bečkoj andergraund sceni počelo kao spontani umetnički pristup fotografiji, razvilo se u Lomografiju, internacionalni socio-kulturni pokret koji koristi fotografiju kao kreativni pristup za prikazivanje sveta i komunikaciju sa drugima. 
Radionica se sastojala iz isprobavanja fotoaparata marke Diana F+ (koji je tradicionalni fotoaparat, u sebi ima film i blic kao dodatak), predavanja o tehnikama u lomografiji i samog fotografisanja od strane ucesnika na zadatu temu. Naravno, najinteresantniji deo radionice bilo je upravo fotografisanje. Jedini problem bilo je to sto je ono bilo ograniceno samo na sat vremena, kao i to da film dozvoljava samo 16 fotografija. Naviknut na digitalnu eru, posebnu frustraciju predstavljalo mi je to sto nisam mogao odmah da vidim kako je ispala fotografija:), a verovatno i necu videti sve do izlozbe koja ce u "Supermarketu" trajati od 21. do 25. marta.

Tema radionice bila je "Spring is around the corner", sto je i inspiracija za ovaj post. U susret prolecu prilazem moje fotografije cveca (koje nisu sa ove radionice, ali mogu da posluze:))














2 коментара:

  1. Ni ja nisam cula za lomografiju, zvuci super interesantno :) Bas mi je krivo sto necu dolaziti u Bg u tom periodu. Sigurno bih otisla da vidim fotografije :) Od ovih koje si ovde postavio meni se najvise svidjaju dve crno-bele iako su one u boji generalno mnogo bolje za prikazivanje sarenog proleca :)

    ОдговориИзбриши
  2. Planiram da postavim slike sa izlozbe, tako da ces moci da vidis kako to sve izgleda.
    Drago mi je da ti se bas te dve svidjaju, jer ja i inace vise volim crno-bele fotografije. Nekako se na njima bolje vidi odnos svetlosti i senke, sto najvise zelim i da predstavim na svakoj fotografiji.

    ОдговориИзбриши